róże z mamby

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mamba to moja ulubiona guma rozpuszczalna z dzieciństwa, teraz ma więcej kolorów i smaków i świetnie nadaje się do robienia słodkich ozdób, szczególnie dla tych którzy mają problem z robieniem własnych mas cukrowych, marcepanowych itp.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pasek mamby
    1 opakowanie mamby w postaci patyczków ( mamba magic sticks)
    przybory do modelowania
    kawałek pergaminu

Róże z mamby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • róze z mamby 1. na 1 różyczkę potrzebujemy :
    1 rozwałkowaną na płatki paczuszkę mamby (1 smak np. malinowy)
    na listek 1 kostkę zieloną
    1 patyczek mamby
  • 2. każdą kostkę rozgniatamy w palcach, następnie rozwałkowujemy okrągłą końcówką na kształt płatka, przygotowane płatki zawijamy w różę,
    zieloną kostkę rozwałkowujemy, nacinamy tak by przypominała listek - oklejamy różę i patyczek; gotowe róże wstawiamy do lodówki na 15 min ( nie są tak giętkie)

Porady

uwaga: nie wolno podjadać w trakcie, bo ilość kostek w małej paczuszcze to idealna różyczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy