rozetki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smażone na głębokim tłuszczu, w smaku przypominają faworki. Można je podawać oprószone cukrem pudrem czy bitą śmietaną. Aby zachować chrupkość rozetek, należy je przechowywać w niezbyt szczelnym pojemniku. Idealne na szybki deser dla dorosłych jak i dla dzieci. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 szklanka mąki
    - 1 szklanka mleka
    - 2 jajka
    - 2 łyżki cukru
    - 1 łyżka wódki
    - 0,5 łyżeczki soli

Rozetki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki wsypać/wlać do miski i zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 20 minut.
  • 2. Suche foremki umieścić w garnku i wlać olej do wysokości foremek. Rozgrzać przez ok 2-3 minuty. Rozgrzaną foremkę zanurzyć w cieście na 3/4 wysokości foremki (słychać będzie delikatne syczenie). Gdy syczenie ustanie, foremki umieścić w rozgrzanym oleju. Smażymy z formą, aż ciasto oderwie się od ścianek foremki.
  • 3. Wyjąć foremki i smażyć rozetkę z dwóch stron na złoty kolor. Foremka musi pozostać zanurzona w oleju, aby nie straciła temperatury.
    Upieczone rozetki wyłożyć na ręcznik papierowy.
  • 4. Przed podaniem oprószyć np. cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy