Smaczna, rozgrzewająca i szybka zupa z tego czym obdarowuje nas jesień. :)
60 min
Składniki:
1litr bulionu warzywnego
1 kg dyni(np. Hokkaido)
2 marchewki
2 ziemniaki
1 mała cebula
Sok z cytryny
Pół łyżeczki suszonego imbiru lub 0.5 cm świeżego imbiru
Sól i pieprz do smaku
Jogurt naturalny do dekoracji
Rozgrzewająca zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Dynię rozmrozić na pół, wyjąć miąższ, pokroic w kostkę. Marchew, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
2. Do gotującego się bulionu wrzucić pokrojone warzywa i gotować do miękkości ok.30 min.
3. Dodać sok z połowy cytryny i imbir po czym całość blendujemy.
4. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego.
Porady
Zamiast gotowania bulionu można użyć kostki rosołowej.
Komentarze