Rozgrzewająca zupa z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Pietruszkę i marchewkę obrać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w ćwiartki, ostrą papryczkę pozbawić pestek, posiekać.
2.W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, po jednej łyżeczce imbiru i słodkiej papryki, przekrojone na pół ząbki czosnku, cebulę i ostrą papryczkę, podsmażyć. Dodać pokrojone warzywa, smażyć razem przez 10 minut.
3.Podsmażone warzywa zalać 1 litrem wody, doprawić przyprawą uniwersalną i gotować pod przykryciem do miękkości. Mleko kokosowe dokładnie wymieszać, dodać do zupy, zagotować. Zupę zmiksować na gładki krem.
Komentarze