Rozgrzewający gulasz wieprzowy z papryką

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Bardzo rozgrzewający , mocno paprykowy gulasz wieprzowy . Z dodatkiem świeżej zieleniny , która nadaje mu wyjątkowego aromatu . Idealnie sprawdzi się jako ciepły posiłek po długim jesiennym spacerze .

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 600g wieprzowiny

    4 duże pomidory

    6 strąków czerwonej papryki

    pęczek natki pietruszki

    3 łodygi selera naciowego

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    olej rzepakowy do smażenia

    sól , pieprz

    szczypta ostrej mielonej papryki

Rozgrzewający gulasz wieprzowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gulasz 1. W garnku z grubym dnem podsmażamy na rozgrzanym oleju posiekaną cebulkę i czosnek . Dodajemy pokrojone w kostkę mięso . Smażymy ok 15 minut na średnim ogniu . Następnie dodajemy pokrojoną paprykę , mieszamy i przykrywamy garnek pokrywką . Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 15 minut . Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry . Pokrojone dodajemy do mięsa i papryki . Gdy pomidory będą całkiem rozgotowane , dodajemy pokrojoną łodygę selera oraz posiekaną natkę pietruszki . Doprawiamy solą i pieprzem . Zdejmujemy na chwilę z gazu i dodajemy szczyptę mielonej papryki , dokładnie mieszamy ( papryka musi się dobrze rozpuścić w gulaszu ) . Wstawiamy ponownie na gaz i dusimy całość do czasu aż sos zgęstnieje . Podajemy gorące z ulubionym pieczywem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy