Bardzo rozgrzewający , mocno paprykowy gulasz wieprzowy . Z dodatkiem świeżej zieleniny , która nadaje mu wyjątkowego aromatu . Idealnie sprawdzi się jako ciepły posiłek po długim jesiennym spacerze .
Rozgrzewający gulasz wieprzowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z grubym dnem podsmażamy na rozgrzanym oleju posiekaną cebulkę i czosnek . Dodajemy pokrojone w kostkę mięso . Smażymy ok 15 minut na średnim ogniu . Następnie dodajemy pokrojoną paprykę , mieszamy i przykrywamy garnek pokrywką . Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 15 minut . Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry . Pokrojone dodajemy do mięsa i papryki . Gdy pomidory będą całkiem rozgotowane , dodajemy pokrojoną łodygę selera oraz posiekaną natkę pietruszki . Doprawiamy solą i pieprzem . Zdejmujemy na chwilę z gazu i dodajemy szczyptę mielonej papryki , dokładnie mieszamy ( papryka musi się dobrze rozpuścić w gulaszu ) . Wstawiamy ponownie na gaz i dusimy całość do czasu aż sos zgęstnieje . Podajemy gorące z ulubionym pieczywem .
Komentarze