Rozgrzewający kociołek meksykański z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Na chłodne dni najlepsze są rozgrzewające dania i taki właśnie jest meksykański kociołek z kaszą jaglaną. Sycący, pełen aromatycznych przypraw i pełen wartości odżywczych dzięki kaszy jaglanej.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    2) 400 ml bulionu drobiowego
    3) puszka kukurydzy
    4) cebula
    5) puszka fasoli czerwonej
    6) 150 g kiełbasy typu chorizo
    7) puszka krojonych pomidorów
    8) przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, chili, suszona kolendra

Rozgrzewający kociołek meksykański z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebulę w kosteczkę. Kiełbasę podsmażamy na rozgrzanej patelni, a gdy wytopi się z niej już troszkę tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulkę i chwilę podsmażamy.
  • 2. Do bulionu drobiowego dodajemy podsmażoną razem z cebulką kiełbasę, pomidory i gotujemy około 5 minut, po czym dodajemy kukurydzę, fasolę i kaszę i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, chili i suszoną kolendrą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy