Na chłodne dni najlepsze są rozgrzewające dania i taki właśnie jest meksykański kociołek z kaszą jaglaną. Sycący, pełen aromatycznych przypraw i pełen wartości odżywczych dzięki kaszy jaglanej.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1) 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2) 400 ml bulionu drobiowego
3) puszka kukurydzy
4) cebula
5) puszka fasoli czerwonej
6) 150 g kiełbasy typu chorizo
7) puszka krojonych pomidorów
8) przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, chili, suszona kolendra
Rozgrzewający kociołek meksykański z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebulę w kosteczkę. Kiełbasę podsmażamy na rozgrzanej patelni, a gdy wytopi się z niej już troszkę tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulkę i chwilę podsmażamy.
2.Do bulionu drobiowego dodajemy podsmażoną razem z cebulką kiełbasę, pomidory i gotujemy około 5 minut, po czym dodajemy kukurydzę, fasolę i kaszę i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, chili i suszoną kolendrą.
Komentarze