Rożki drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane masą makową - pycha! Rogaliki znikają w mig ;) Najlepsze zaraz po upieczeniu :)

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10dag droższy
    0,5 l mleka
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    0,5 kostki margaryny
    0,5 szkl oleju
    Szczypta soli
    Gotowa masa makowa
    Cukier puder

Rożki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn – drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniego mleka, łyżkę mąki. Wymieszać i dostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Margarynę roztopić. Mąkę przesiać, dodać podgrzane (letnie) mleko, rozczyn, jajka, szczyptę soli i tłuszcz. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać partiami na podsypaną mąką stolnice. Rozwałkować na prostokąt i wycinać pasy, a z nich trójkąty. Na środek trójkąta nałożyć nadzienie. Zwijać i nadać kształt rożka.
  • 3. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce w odstępach, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
    Piec około 35 min w 160-180stopniach.
    Po upieczeniu rożki posypać cukrem pudrem.

Porady

Rożki można ozdobić lukrem bądź czekoladą. Mak można zastąpić owocami, np. śliwkami lub czekoladą czy marmoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy