Rożki drożdżowe z owocami

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -2 szklanki i 2 łyżki mąki tortowej
    -4 dag drożdży
    -2 żółtka
    -2 kopiaste łyżki cukru
    -cukier waniliowy
    -3/4 szklanki mleka
    -8 dag masła roślinnego
    -1/4 łyżeczki soli
    -cukier puder
    -mąka do podsypywania
    -tłuszcz do wysmarowania blaszki
    Owoce:
    -jabłka
    -śliwki
    -wiśnie

Rożki drożdżowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkrusz, dodaj cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól. Składniki wymieszaj, dolewaj mleko mieszając. Gdy składniki się połączą, dodaj letni tłuszcz i wyrabiaj jednolite ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 2 części. Każdą rozwałkuj cienko. Wytnij okręgi, na każdy nałóż przygotowane owoce, posyp cukrem pudrem , zlep końce. Ułóż luźno na blaszce. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz w temp. 180 st. przez 30-35 min. Zrumienione zsuń z blaszki, oprósz cukrem pudrem lub polukruj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy