Rożki francuskie z brzoskiwnią

0 (0 ocen)

  • 40 min

Proste i pyszne. Polecam :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    płaty ciasta francuskiego (ciasto powinno mieć temperaturę pokojową)
    kilka pokrojonych w kostkę brzoskwiń w syropie


    Składniki na lukier:
    sok wyciśnięty z połówki cytryny
    około pół szklanki cukru pudru

Rożki francuskie z brzoskiwnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto podziel na równe części - najlepiej na równe kwadraty, z których możesz później zrobić ciastka w kształcie trójkątów bądź prostokątów.
    2. Na każdym z kwadratów rozłóż pokrojoną brzoskwinię (bądź inny ulubiony owoc).
    3. Brzegi kwadratów posmaruj wodą, następnie złóż na pół (po przekątnej by powstały trójkąty).
    4. By zlepić dobrze ciasto - boki dociśnij widelcem.
    5. Różki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    6. Uwaga - ważne: zrób nożem małe nacięcia - będą one otworkami wentylacyjnymi.
    7. Piecz około 20 - 25 minut w temperaturze 220 C.
    8. Polukruj (mogą być jeszcze ciepłe).

    Lukier: Sok z cytryny mieszaj, ucieraj z cukrem pudrem do momentu aż zgęstnieje i nie będzie grudek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy