Rożki francuskie z brzoskiwnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto podziel na równe części - najlepiej na równe kwadraty, z których możesz później zrobić ciastka w kształcie trójkątów bądź prostokątów.
2. Na każdym z kwadratów rozłóż pokrojoną brzoskwinię (bądź inny ulubiony owoc).
3. Brzegi kwadratów posmaruj wodą, następnie złóż na pół (po przekątnej by powstały trójkąty).
4. By zlepić dobrze ciasto - boki dociśnij widelcem.
5. Różki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Uwaga - ważne: zrób nożem małe nacięcia - będą one otworkami wentylacyjnymi.
7. Piecz około 20 - 25 minut w temperaturze 220 C.
8. Polukruj (mogą być jeszcze ciepłe).
Lukier: Sok z cytryny mieszaj, ucieraj z cukrem pudrem do momentu aż zgęstnieje i nie będzie grudek.
Komentarze