Rozkosz porzeczkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Latem najlepiej smakują lekkie, owocowe desery. Ten dzisiejszy jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • Porzeczkowa warstwa:

    2 szklanki porzeczek czerwonych
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    1 galaretka truskawkowa

    Budyniowa warstwa:

    1 szklanka mleka
    200 ml śmietanki 30%
    1 cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy

    Na wierzch:

    bita śmietana
    4 łyżki porzeczek czerwonych

Rozkosz porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • blenderujemy 1. Zagotować porzeczki z cukrem, aż porzeczki zmiękną( zmiksować blenderem). Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut. Dodać żelatynę do ugotowanych porzeczek, dobrze wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.
  • galaretka 2. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, dodać do porzeczek, wszystko dokładnie wymieszać. Rozlać do dwóch pucharków zostawiając połowę na 2 warstwę.
  • mleko 3. Mleko, śmietanę zagotować z cukrem waniliowym, doprowadzić do wrzenia zalać rozpuszczonym w mleku budyniem (ugotować jak budyń). Jak budyń ostygnie, przelać do pucharków, na warstwę porzeczkową, po czym wstawić do lodówki. Po zastygnięciu dać pozostałą galaretkę porzeczkową na to warstwę budyniową.
  • deser 4. Na wierzchu dekorujemy bitą śmietaną i porzeczkami. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy