Rozmarynowe skrzydełka w pomidorach

0 (0 ocen)

Pieczone skrzydełka w sosie pomidorowym z dodatkiem rozmarynu.

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka (łącznie około 1kg)

    Sos:
    1 puszka pomidorów całych bez skóry (400g)
    3 średnie białe cebule (łącznie 220g)
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    250 g ketchupu łagodnego
    1 łyżka rozmarynu suszonego
    szczypta chilli
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku

Rozmarynowe skrzydełka w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozmarynowe skrzydełka w pomidorach 1. Pomidory z puszki pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Pomidory razem z sokiem (z puszki) i pozostałymi składnikami sosu wymieszać. Mięso umyć, wysuszyć i wymieszać z sosem. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin.
  • Rozmarynowe skrzydełka w pomidorach 2. Następnie część sosu wyłożyć do naczynia kamionkowego (lub żaroodpornego), dołożyć skrzydełka i przekryć je pozostałym sosem. Naczynie nakryć pokrywą i piec około 60 min (200 st. C).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy