Różowy schab

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowania uczyłem się sam, na studiach. Teraz lubię zaskakiwać moją żonę nowymi potrawami.

Składniki:

  • 6-8 plastrów schabu
    200 ml kwaśnej śmietany
    1/2 szkl. czerwonego półwytrawnego wina
    5 ząbków czosnku
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Różowy schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy tępą stroną noża. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy obrane, całe ząbki czosnku i układamy na nich plastry schabu. Smażymy 2-3 minuty z obu stron.
  • 3. Do kotletów wlewamy wino. Dusimy bez przykrycia, aż płyn odparuje. Wlewamy śmietanę i dusimy mięso, aż sos śmietanowy zgęstnieje.

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy