Kiedy zbliża się okazja specjalna robię różyczki to zawsze działa
25 min
Składniki:
1kg mąki pszennej tortowej
8 żółtek
4 łyżeczki cukru pudru
400 g gęstej śmietany (dałam 18%)
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
smalec do smażenia (może być też olej albo smalec wymieszany z olejem)
cukier puder do posypania (wymieszany ze zmielonym cukrem waniliowym daje super efekt).
Różyczki świętują - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stół wysypałam mąkę wbiłam żółtka do środka i dałam śmietanę odrobinę soli i spiritus . Wyrobiłam ciasto . Podzieliłam na 3 części i rozwałkowałam jak najcieniej . Robiłam kółka trzy duże mniejsze i najmniejsze użyłam do tego miseczki szklanki i kieliszka ponacinałam rogi lekko w każdym kółeczku. Smarowałam białek środek i nakładałam na siebie kółeczka . Na gorący tłuszcz kładłam nacięciami do dołu . Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym do środka włożyłam po małej łyżeczce marmolady wieloowocowej Jamar
Porady
Ciasto przyklejone białkiem najlepiej nie dociskać na całym bo rogi się przykleja i potem nie zrobi się różyczka
Komentarze