Rubin

0 (0 ocen)

Szybki biszkopt nasączony mlekiem, miodem i sokiem pomarańczowym, przełożony kremem jagodowym i galaretką.

Składniki:

  • forma o śr 18 cm
    biszkopt:
    5 jajek
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    do nasączenia:
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżki miodu
    kilka łyżeczek świeżego soku z pomarańczy
    masa:
    2 szklanki domowego soku jagodowego
    szklanka wody
    3 łyżki cukru
    2 budynie śmietankowe
    dodatkowo
    galaretka rubinowa ( ewentualnie w czerwonym kolorze, np truskawkowa)

Rubin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić na puch z cukrem.
    Maki z proszkiem i kakao wymieszać, delikatnie dodawać po łyżce, ciągle miksując.
    Piec ok 30 minut w 170 stopniach, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Mleko z miodem i sokiem połączyć, nasączyć biszkopt.
  • 3. Budynie ugotować na soku, posłodzić. Wylać masę na biszkopt, odstawić do zastygnięcia.
    galaretkę rozpuścić, lekko tężejącą wylać na masę. odstawić na noc do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy