Rubinowa sałatka śledziowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Propozycja na smakowitą sałatkę śledziową z dodatkiem długo dojrzewającego sera Rubin o wyraźnej nucie owocowej i maślanym aromacie. Całość dopełnia drobny groszek, szpinakowy makaron oraz dip czosnkowo - bazyliowy, a świeżości dostarcza zielony ogórek.

  • 25 min

Składniki:

  • - 2 płaty śledziowe (użyłam wiejskich)
    - 100 g szpinakowego makaronu świderki
    - 70 g sera Rubin
    - 1 mała puszka drobnego groszku
    - 1 zielony ogórek

    DIP BAZYLIOWO - CZOSNKOWY:
    - 4 łyżki delikatnego majonezu
    - 4 łyżki gęstej śmietany
    - 1 ząbek czosnku
    - 1,5 łyżeczki bazylii
    - szczypta cukru brzozowego
    - sól i pieprz

Rubinowa sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy dip bazyliowo - czosnkowy. Majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 1,5 łyżeczki bazylii, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem brzozowym. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
  • 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą. Płaty śledziowe odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i kroimy w drobną kostkę. W małą kosteczkę kroimy również ogórka oraz ser Rubin. Groszek odcedzamy z zalewy.
  • 3. Wszystkie składniki wsypujemy do salaterki, dokładnie mieszamy i podajemy z dipem czosnkowo - bazyliowym. Ten ostatni może posłużyć jako dodatek lub jako składnik łączący wszystkie produkty (wtedy należy całość wymieszać). Życzę smacznego! :)

Komentarze

Podobne przepisy