Rumowe ciasteczka

0 (0 ocen)

I cały dom pachnie świętami.

Składniki:

  • 125 g masła
    50 g cukru
    1 cukier waniliowy
    25 g gęstej śmietany
    1 aromat rumowy
    175 g mąki
    1 białko
    4 łyżki cukru

Rumowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy śmietanę, aromat i mąkę. Wyrabiamy hakami na gładkie ciasto.
  • 2. Z ciasta formujemy wałki o średnicy 3 cm, zwijamy je w folię i schładzamy przez godzinę.
    Po wyjęciu z lodówki wałki smarujemy roztrzepanym białkiem, a następnie obtaczamy je w rozsypanym na stole cukrze. Ciasto kroimy na plasterki o gr. 0,5 cm .
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciastka. Pieczemy ok. 12 minut.

Komentarze

Podobne przepisy