1.Wykonanie: do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na kilka minut by drożdże podrosły. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, cukier, sól, rum oraz mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie dodawać porcjami płynne masło, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować placek o grubości około 5 mm wycinać szklanką kółka, w środku małym kieliszkiem wyciąć otworki. Ułożyć na ściereczce i odstawić jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce by oponki podrosły. Olej rozgrzać, wkładać oponki , smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ułożyć na papierowym ręczniku w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Wystudzone oponki posypać cukrem pudrem.
Porady
Do smażenia można użyć smalcu z olejem- 2 kostki smalcu + 1/2 l oleju
Komentarze