Rumowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto łatwe i szybkie do wykonania, a smakuje każdemu! (nawet tym, którzy za ciastami nie przepadają)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szklanka mąki
    2 łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru

    Krem:
    4 całe jaja
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 olejek rumowy
    1 kostka margaryny (250 g)

    Dodatkowo:
    1 dżem z czarnych porzeczek
    1 galaretka wiśniowa
    herbatniki szkolne (1 duża paczka lub 3 małe)
    polewa czekoladowa
    odrobina alkoholu

Rumowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec ciemny biszkopt.
  • 2. Jaja ubijać wraz z cukrem pudrem na parze, aż powstanie gęsta masa. Po ubiciu zostawić do ostygnięcia. Następnie margarynę miksować, stopniowo dodając powstałą masę oraz olejek rumowy.
  • 3. Rozpuścić galaretkę w 1 szklance wody, a gdy zacznie tężeć-dodać dżem i wymieszać.
  • 4. Na biszkopt wyłożyć krem, następnie galaretkę z dżemem, na to ciastka moczone w alkoholu. Na koniec ciastka polać polewą.

Porady

Ciastka można moczyć również w rozpuszczonej kawie, jeśli ktoś nie lubi ciast z alkoholem.

Komentarze

Podobne przepisy