Ciasto runo leśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak trzeba rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody, odstawić na bok.
2.Jajka zmiksować z cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Tępą stroną noża zeskrobać ciemne nasionka i dorzucić do zmiksowanych jaj. Dodać olej i mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać, po czym połączyć ze szpinakiem. Przełożyć do tortownicy (25 cm) wysmarowanej masłem i wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180°C .
3.Po wystudzeniu odciąć wierzch ciasta. Rozdrobnić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Nałożyć na ciasto i równo rozsmarować. Posypać rozdrobnionym ciastem. Udekorować ziarenkami z granatu, owoc wystarczy przekroić i drewnianą pałką wybić całą zawartość.
Komentarze