Rurki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 2 min

Rurki są bardzo smakowite, każdy je polubi, przepis dostałam od mamy :))

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl mąki pszennej lub tortowej
    1op cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szkl cukru
    250g margaryny
    szczypta soli
    Nadzienie:
    2op budyniu waniliowego
    250g margaryny
    1l mleka
    4łyżki cukru

Rurki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy,cukier, sól, poszatkowane masło
    (zimne), proszek do pieczenia, śmietane i zagnieść ciasto.
    Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto krótko
    zagnieść i rozwałkować, podsypójąc mąką na grubość ok2-3 mm.
    Z ciasta wyciąć paski o szerokości 2 cm. Metalowe formy na rurki posmarować masłem i ciasto nawinąć na foremki, ale tak by ciasto nachodziło na siebie. Rurki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 200c 15-20 min. Aż ciasto się przyrumieni. Nadzienie:Budyń robimy tak jak pisze na opakowaniu
    jak ostygnie dodajemy margaryne i mikserujemy.
    Jak rurki ostygna nadziewamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy