Rurki z kolorowym deszczem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Moje wypieki słyną z intensywnego aromatu i smaku. Dodanie odpowiedniego alkoholu do masy sprawia, że będzie kwintesencją weekendowego spotkania.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki ciasta rurkowego:

    Pół kilograma mąki pszennej

    250 g margaryny

    Około 250 ml gęstej śmietany

    2 łyżki cukru pudru

    Składniki masy rurkowej:

    1,5 szklanki śmietany kremówki

    1/3 szklanki likieru karmelowego

    4-5 łyżeczek żelatyny

    2 łyżki cukru pudru

    Ponadto:

    Tabliczka białej czekolady

    Kolorowe kuleczki

Rurki z kolorowym deszczem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę połącz z margaryną, cukrem pudrem i śmietaną. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj i potnij na niewielkie paski. Foremki na rurki owijaj ciastem i piecz około 15-20 minut w temp 170 stopni. Po lekkim przestudzeniu ściągnij delikatnie z foremek.
  • 2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Kremówkę zmiksuj na puszystą masę, dodaj likier, cukier puder i tężejącą żelatynę. Masą wypełnij rurki. Wierzch polej roztopioną czekoladą i ozdob kuleczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy