rurki z posypką orzechową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pieczenie słodkich przekąsek to zajęcie do którego angażuje moich domowych pomocników. Najlepiej smakują schłodzone.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    500 g mąki pszennej
    250 g margaryny
    Małe opakowanie śmietany kwaśnej (około 200g)
    Pół szklanki cukru pudru
    Jajko
    Składniki masy:
    700 ml mleka
    2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
    300 g masła
    Kilka łyżek spirytusu
    Posypka orzechowa:
    Pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich
    2 łyżki masła
    1-2 łyżki miodu

Rurki z posypką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiej, dodaj cukier puder, margarynę, śmietanę i jajko. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj i potnij na paski o szerokości około 2,5 cm. Owiń rurki. Piecz 25 minut w temp. 180 stopni.
    Masa: na mleku ugotuj budyń. Gdy przestygnie zmiksuj go z miękkim masłem i spirytusem. Masą napełnij rurki.
    Masło roztop z miodem. Wsyp orzechy, wymieszaj. Posypkę wyłóż na rurki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy