Rurki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Dla ulubieńców makaronów

  • 10 min

Składniki:

  • 30 dag szpinaku świeżego lub 1/2 op. mrożonego, 2 lyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 15 dag rokpola, 1/2 szklanki śmietany 22 proc., 1/2 op. makaronu rurki, só, pieprz

Rurki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rurki ze szpinakiem 1. Szpinak umyj, oderwij liście, łodyżki wyrzuć. jeśli masz mrożony szpinak rozmróź go. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Obierz czosnek, rozgnieć i przesmaż na oliwie. Dodaj szpinak, mieszając smaż. Po 5 minutach zdejmij z ognia, dodaj pokruszony rokpol (niewielką część zostaw do posypania potrawy na końcu). Na małym ogniu przez chwilę poduś. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw z ognia, zalej śmietaną. W dużym garnku zagotuj wodę, posól i wlej łyżkę oliwy. Na wrzątek wrzuć makaron, gotuj, aż zacznie być lekko miękki. Odcedź. Rozłóż gorący makaron na talerzach. Każdą porcję polej sosem szpinakowym. Przed podaniem, posyp rozkruszonym rokpolem. Możesz także udekorować danie cząsteczkami świeżego pomidora.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy