Ruski zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić.
Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce masła.
Do ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę twaróg i cebulę. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Rozłożyć ciasto francuskie na pergaminie. Nałożyć na wierzch nadzienie. Zawinąć ciasto najpierw wzdłuż dłuższego boku, a potem w "ślimaka" zabezpieczając końce ciasta przed wypadaniem masy ziemniaczano-twarogowej.
Razem z pergaminem ciasto przenieść na blaszkę. Wierzch ciasta posmarować pozostałym masłem (rozpuszczonym w kąpieli wodnej lub mikrofalówce).
Piec w temp. 190 stopni do zrumienienia ciasta - ok. 40 min.
Komentarze