Potrawa nie wymagająca dużych nakładów pieniężnych, łatwa ale wymagająca czasu.
4 godz.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
1/2 l ciepłej wody
Farsz:
800 g ugotowanych ziemniaków
800 g białego sera
2 duże cebule
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Ruskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy i tłuczemy na puree, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i rumienimy na patelni z dodatkiem oleju. Całość mieszamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia.
Robimy ciasto, bardzo proste z mąki i ciepłej wody. Zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne i wkładamy do foliowego woreczka aby nie wysychało i odstawiamy do momentu aż nie ukończymy farszu. Po ostygnięciu ziemniaków z przyprawami i cebulką dodajemy ser i ponownie zgniatamy wszystko tłuczkiem, aż utworzy się jedna masa.Od ciasta odcinamy kawałek, rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy kółka, nakładamy farsz i zagniatamy na kształt pieroga. Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia + 2 minuty. Możemy podawać odsmażone na patelni z cebulką.
Porady
Farsz należy spróbować przed lepieniem pierogów, w celu uniknięcia wpadki "niedoprawienia" :)
Komentarze