Ruskie pierogi

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Potrawa nie wymagająca dużych nakładów pieniężnych, łatwa ale wymagająca czasu.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    1/2 l ciepłej wody
    Farsz:
    800 g ugotowanych ziemniaków
    800 g białego sera
    2 duże cebule
    3 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, pieprz ziołowy

Ruskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki i cebulka do farszu 1. Ziemniaki gotujemy i tłuczemy na puree, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i rumienimy na patelni z dodatkiem oleju. Całość mieszamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia.
    Robimy ciasto, bardzo proste z mąki i ciepłej wody. Zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne i wkładamy do foliowego woreczka aby nie wysychało i odstawiamy do momentu aż nie ukończymy farszu. Po ostygnięciu ziemniaków z przyprawami i cebulką dodajemy ser i ponownie zgniatamy wszystko tłuczkiem, aż utworzy się jedna masa.Od ciasta odcinamy kawałek, rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy kółka, nakładamy farsz i zagniatamy na kształt pieroga. Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia + 2 minuty. Możemy podawać odsmażone na patelni z cebulką.

Porady

Farsz należy spróbować przed lepieniem pierogów, w celu uniknięcia wpadki "niedoprawienia" :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy