Ruskie pierogi z bazylią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To jedne z moich ulubionych piergów, ich smak podkreśłiłam świeżą bazylią.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • składniki na ciasto
    30 dag mąki pszennej
    łyżka smalcu (może być inny tłuszcz)
    3/4 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli

    farsz;
    kostka twarogu
    1 szklanka ugotowanych ziemniaków
    cebula
    kilka liści świeżej bazylii
    sól i pieprz do smaku
    olej

Ruskie pierogi z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę , sól i smalec mieszam z ciepłą wodą. Zagniatam elastyczne ciasto, zawijam je w folię i zostawiam by odpoczęło.Ziemniaki przeciskam przez praskę. Mieszamz twarogiem. Cebulę kroję w drobna kosteczkę i szklę na odrobinie oleju. Dodaję do farszu. Bazylię drobno siekam i również dodaję do farszu. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzzem. Ciasto cienko rozwałkowuję i wycinam szklanką kółka, nakładam farsz i dokładnie zlepiam. Gotuję w osolonym wrzatku około 3 minuty od momentu aż wypłyną. Można podawać je z okrasą lub podsmażać na patelni :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy