Ryba na cukinii z sosem ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożoną rybę umyć i skropić sokiem z cytryny. Odstawić.
2.Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół. Połówki pokroić na cienkie paski. Ułożyć je na dnie naczynia do gotowania na parze.
3.Z ryby zlać wytworzony sok,obsypać ją przyprawą i pieprzem. Ułożyć na cukinii, posypać koperkiem. Naczynie przykryć i gotować na parze ok.25 minut.
4.Przygotować sos:
Kostkę bulionu rozpuścić w 1/2 szklanki wody. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając wlać 1/2 szklanki zimnego bulionu warzywnego i śmietanę. Dodać posiekane zioła, sok z cytryny,sól i pieprz. Chwilę pogotować cały czas mieszając.
5.Rybę z cukinią przełożyć na talerz i polać sosem. Można podawać z ryżem i plasterkiem cytryny.
Komentarze