Ryba na słodko-kwaśno

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najsmaczniejsza, najlepsza ryba jaką jadłam. Ma ciekawy, wyraźny smak. Polecam na różnego rodzaju uroczystości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg ryby np. morszczuk
    przyprawa do ryby (można zastąpić solą i pieprzem)
    słoik ogórków konserwowych
    słoik papryki konserwowej
    3 duże cebule
    tłuszcz do smażenia
    Ciasto:
    1 1/2 szklanki wody
    1 jajko
    1 szklanka mąki
    szczypta soli
    Zalewa:
    2 szklanki wody
    3/4 szklanki oleju
    4 łyżki cukru
    4 łyżki ketchupu
    mały koncentrat pomidorowy
    szczypta pieprzu

Ryba na słodko-kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę kroimy na mniejsze części. Obficie obsypujemy przyprawami. Składniki na ciasto łączymy ze sobą (gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Rybę maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki zalewy (bez koncentratu) zagotowujemy. Dodajemy przecier, szczyptę pieprzu. Studzimy. W naczyniu układamy warstwami rybę i pokrojone warzywa. Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Trzymamy w lodówce, żeby smaki się przegryzły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy