Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Lekko, zdrowo i smacznie. Danie można podawać na ciepło i na zimno.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg filetów dowolnej ryby
    70g koncentratu pomidorowego
    2 średnie cebule
    2 średnie marchewki
    1 mała pietruszka
    Kawałek selera
    1 kostka rosołu z kury
    Sól, pieprz
    Sok z cytryny
    Olej

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostkę rosołową rozpuszczamy i do gotującego się bulionu wrzucamy filety. Po 20minutach odcedzamy i odkładamy na półmisku. Marchew, pietruszkę, seler ścieramy na grubej tarce, a cebulę drobno siekamy. Wszystko dusimy na małym ogniu. Do miękkich jarzyn dodajemy rozmieszany z wodą koncentrat i dusimy około 15minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącym sosem zalewamy rybę (ciepłą rybę – jeśli danie będzie podane jako obiad, lub zimną rybę - jeśli podamy ją na przykład jako przystawkę). Przed podaniem polewamy sokiem z cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy