Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam ryby pod każdą postacią, dlatego często przygotowuję je na różne sposoby

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg ryby - filet (dobrej od sprawdzonego dostawcy)
    włoszczyzna
    ketchup pikantny
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    troszkę mąki
    olej
    do smaku: sól, pieprz, cukier

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę, obieramy, ścieramy na tarce na duże oczka i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz angielskie ziele. Gotujemy około 20-30 minut.
  • 2. Rybę (jeśli jest zamrożona, oczywiście rozmrażamy) kroimy na 3 kawałki, solimy, obtaczamy w mące i podsmażamy. Odstawiamy na bok do wystygnięcia.
  • 3. Na patelni podgrzewamy tłuszcz i przekładamy ugotowaną, odsączoną włoszczyznę. Dodajemy około 50-100 ml ketchupu, solimy, pieprzymy dodajemy cukier.
  • 4. Na spód miski układamy rybę, następnie warstwę warzywa, potem znów rybę i warzywa. I tak, aż do skończenia składników (ostania warstwą muszą być warzywa). Po przestygnięciu całość wkładamy do lodówki.

Porady

Ryba najlepiej smakuje co najmniej dzień po przygotowaniu, a jeszcze lepiej po 2-3 dniach. Nie wiem jak potem bo przeważnie bardzo szybko znika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy