Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę, obieramy, ścieramy na tarce na duże oczka i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz angielskie ziele. Gotujemy około 20-30 minut.
2.Rybę (jeśli jest zamrożona, oczywiście rozmrażamy) kroimy na 3 kawałki, solimy, obtaczamy w mące i podsmażamy. Odstawiamy na bok do wystygnięcia.
3.Na patelni podgrzewamy tłuszcz i przekładamy ugotowaną, odsączoną włoszczyznę. Dodajemy około 50-100 ml ketchupu, solimy, pieprzymy dodajemy cukier.
4.Na spód miski układamy rybę, następnie warstwę warzywa, potem znów rybę i warzywa. I tak, aż do skończenia składników (ostania warstwą muszą być warzywa). Po przestygnięciu całość wkładamy do lodówki.
Porady
Ryba najlepiej smakuje co najmniej dzień po przygotowaniu, a jeszcze lepiej po 2-3 dniach. Nie wiem jak potem bo przeważnie bardzo szybko znika.
Komentarze