Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ryba po grecku to danie nie tylko świąteczne, ale też świetne na rodzinne przyjęcia. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, ja robię tak jak od lat moja Mama.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg filetów (dorsz lub morszczuk)
    4 duże marchewki
    2 pietruszki
    1 seler
    3 cebule
    1 mały koncentrat pomidorowy
    1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki
    3/4 szkl. bulionu z kostki rosołowej
    sól
    pieprz
    cukier
    jajko i bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, kroimy na połówki i oprószamy pieprzem oraz szczyptą soli. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu.
  • 2. Marchewkę, seler oraz pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i siekamy. Na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy starte warzywa i krótko smażymy. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: warzywa, rybę, warzywa, rybę, warzywa (warzywa zawsze na wierzchu). Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy