Ryba po grecku to danie nie tylko świąteczne, ale też świetne na rodzinne przyjęcia. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, ja robię tak jak od lat moja Mama.
40 min
Składniki:
1 kg filetów (dorsz lub morszczuk)
4 duże marchewki
2 pietruszki
1 seler
3 cebule
1 mały koncentrat pomidorowy
1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki
3/4 szkl. bulionu z kostki rosołowej
sól
pieprz
cukier
jajko i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, kroimy na połówki i oprószamy pieprzem oraz szczyptą soli. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu.
2.Marchewkę, seler oraz pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i siekamy. Na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy starte warzywa i krótko smażymy. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru.
3.W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: warzywa, rybę, warzywa, rybę, warzywa (warzywa zawsze na wierzchu). Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze