Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 10 min

ryba z warzywami, której nie moze zabraknąc na świątecznym stole

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kg mintaja
    1 duza marchewka
    2 cebule
    10 łyzek przecieru pomidorowego
    Bulka tarta
    Olej do smazenia
    Sól
    Pieprz do smaku
    3ziela angielskie
    2 liscie laurowe
    Jajko
    5 łyzek octu
    1 l wody

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybe opłukac i pokeoic na mniejsze kawałki. Posolić. Obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Marchewkę ugotować. Pokroic na zapałkę. Cebul pokroic na piórka. Wodę zagotowac z octem, przecierem, cebulą, marchewką, zielem, lisćmi. Doparwić do smaku sola i pieprzem. Gdyb usmażona ryba i zalewa będą zimne rybę zalac zalewą. Przechowywac w lodówce. ZPo podaniu na stół polewać zalewą żeby ryba nie obeschła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy