3 duże marchewki
2 pietruszki
por
połowa selera
3 cebule
1/2 szkl oleju
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mielonej papryki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sok z połowy cytryny
cukier i sól do smaku
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jarzyny myjemy, obieramy. Marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule i pora drobniutko kroimy. Możemy również pokroić wszystkie warzywa w paseczki. Gotowe warzywa przekładamy do garnka z mocno rozgrzanym olejem. Dodajemy 3/4 szklanki wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę cukru i dwie szczypty soli. Dusimy na wolnym ogniu 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, 3 łyżki wody lub więcej i dusimy do 10 min. Przyprawiamy sokiem z cytryny oraz mieloną papryką. Dodajemy soli, cukru, pieprzu według uznania. Gorące warzywa podajemy z ciepłą rybą.
Rybę u mnie Miruna skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym ogniu ok 2 minuty z każdej strony.
Komentarze