Ryba po grecku

0 (0 ocen)

Uwielbiana przez wszystkich tradycyjna i znana rybka po grecku. Obowiązkowo na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 1 kg mintaja
    4 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    3 cebule
    4 ziarna ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki octu
    190 g koncentratu pomidorowego
    1 szklanka wody
    Sól
    Pieprz
    2 jajka
    Mąką + bułka tarta (do panierowania ryb)

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mintaja rozmrażamy. Kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki.

    Obrane warzywa - marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. W garnku przesmażamy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy pozostałe warzywa. Podlewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa dusimy około 40 minut na małym ogniu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i ocet. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

    Kawałki ryby obtaczamy w rozmąconym jajku oraz mące wymieszanej z bułka tartą. Smażymy na rumiano. Na dnie naczynia rozkładamy połowę warzyw, następnie rybę i resztę warzyw.

Komentarze

Podobne przepisy