Ryba po grecku

0 (0 ocen)

Ryba po grecku jest doskonała na obiad , może być także świetnym daniem na rodzinną uroczystość.

Składniki:

  • kilka filetów ryby mrożonej
    4 średnie marchewki
    2 średnie pietruszki
    mały seler
    4 cebule
    większy słoiczek koncentratu pomidorowego
    1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu
    sól, 2 ziarenka ziela angielskiego
    olej do smażenia
    1/2 szklanki wody

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w pól talarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler). Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy zamrożona jeszcze rybę- lekko solimy. Usmażone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy.
  • 2. Po usmażeniu filetów , smażymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek,pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znów 1/4 wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą. Gdy warzywa będą miękkie, układamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia.Dekorujemy dużymi gałązkami natki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy