Ryba po grecku jest doskonała na obiad , może być także świetnym daniem na rodzinną uroczystość.
Składniki:
kilka filetów ryby mrożonej
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
mały seler
4 cebule
większy słoiczek koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu
sól, 2 ziarenka ziela angielskiego
olej do smażenia
1/2 szklanki wody
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w pól talarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler). Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy zamrożona jeszcze rybę- lekko solimy. Usmażone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy.
2.Po usmażeniu filetów , smażymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek,pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znów 1/4 wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą. Gdy warzywa będą miękkie, układamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia.Dekorujemy dużymi gałązkami natki.
Komentarze