1 kg filetów z ryby
2 duże cebule
1 słoik ogórków konserwowych
1 słoik papryki konserwowych
przyprawa warzywna
maka
3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby)
olej do smażenia
ja dałam również 1/2 kg pieczarek
składniki na zalewę:
2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
mały koncentrat pomidorowy
4 łyżki keczupu
4 łyżki cukru
4 łyżki octu
sól do smaku
pieprz
Ryba po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki.
Filety rozmrażamy na tyle, aby można je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych.
Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu.
Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą.
Komentarze