Ryba po japońsku

0 (0 ocen)

  • 15 min

pychotka:)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby
    2 duże cebule
    1 słoik ogórków konserwowych
    1 słoik papryki konserwowych
    przyprawa warzywna
    maka
    3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby)
    olej do smażenia
    ja dałam również 1/2 kg pieczarek
    składniki na zalewę:
    2 szklanki wody
    1/2 szklanki oleju
    mały koncentrat pomidorowy
    4 łyżki keczupu
    4 łyżki cukru
    4 łyżki octu
    sól do smaku
    pieprz

Ryba po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki.
    Filety rozmrażamy na tyle, aby można je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych.
    Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu.

    Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy