Ryba pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -30 dag ziemniaków
    -kilka różyczek brokułów
    -2 porcje ryby
    -1 mała cebula
    -1 łyżka masła
    -1 łyżka mąki
    -200 ml mleka
    Przyprawy:
    -sól
    -pieprz
    -gałka muszkatołowa

Ryba pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie umyć i gotować około 20 minut. Również brokuły obgotować około 5 minut. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem. Przygotować sos beszamelowy: cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać mąkę, zasmażyć, nie rumieniąc. Dolać mleko, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, zagotować. Ziemniaki odcedzić. przelać zimną woda, obrać i pokroić w grubsze plastry. W naczyniu żaroodpornym układać plastry ziemniaków, brokuły i rybę. Całość zalać beszamelem i zapiekać około 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy