RYBA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM ORAZ SAŁATA Z SŁONECZNIKIEM

0 (0 ocen)

Dzieciaki będą zachwycone taką rybką.

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:
    1 jajko, 6 łyżek mąki pszennej, 10 łyżek mleka lub wody, szczypta soli.
    Około 4 płatów dowolnej ryby, sól, pieprz, olej do smażenia.

    SAŁATA Z SOSEM WINEGRET I PESTKAMI SŁONECZNIKA
    1 mała główka sałaty lodowej, 3-4 łyżki pestek słonecznika.
    Sos: 3 łyżki octu winnego, 9 łyżek oleju, sól, pieprz, odrobina musztardy.

Ryba w cieście naleśnikowym oraz sałata z słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. Olej rozgrzać na patelni. Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Rybę obtoczyć w cieście naleśnikowym, smażyć na oleju z obydwu stron na złoty kolor.
  • 2. SAŁATA Z SOSEM WINEGRET I PESTKAMI SŁONECZNIKA WYKONANIE

    Ubić ocet winny z solą i pierzem oraz musztardą. Dodać olej i dalej ubijać, aż składniki dokładnie się połączą. Na rozgrzanej suchej patelni przyrumienić słonecznik. Sos wymieszać z sałatą, posypać słonecznikiem.

Porady

Można użyć gotowego sosu winegret i przygotować go według przepisu na opakowaniu.

Komentarze

Podobne przepisy