Ryba w sosie jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, wkładamy do garnka. Pomidory sparzamy, obieramy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
2.Do 250 ml wody wlewamy łyżkę octu i 2 łyżki oliwy. Dodajemy 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli i cebulę. Mieszamy i zalewamy ryby. Dodajemy
pomidory. Zagotowujemy i dusimy 20 minut na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia. Filety wyjmujemy i zawijamy w folię aluminiową. Wywar przecedzamy.
3.Papryki myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w małą kostkę. Dymki siekamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Żółtka przecieramy, białka siekamy.
4.Sos: resztę oliwy i octu wlewamy do żółtek. Ucieramy na jednolitą masę. Doprawiamy. Dodajemy białka, dymkę i paprykę. Wlewamy 1/2 szkl. wywaru
i mieszając, zagotowujemy. Rybę polewamy sosem. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Komentarze