Ryba w sosie jajecznym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię testować nowe przepisy. Rodzina jest zawsze ciekawa efektów moich kulinarnych eksperymentów.

Składniki:

  • 1 kg filetów z mintaja
    6 łyżek oliwy
    2 łyżki octu
    2 pomidory
    cebula
    4 jajka
    4 dymki
    2 papryki
    2 woreczki ryżu
    sól, pieprz

Ryba w sosie jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, wkładamy do garnka. Pomidory sparzamy, obieramy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • 2. Do 250 ml wody wlewamy łyżkę octu i 2 łyżki oliwy. Dodajemy 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli i cebulę. Mieszamy i zalewamy ryby. Dodajemy
    pomidory. Zagotowujemy i dusimy 20 minut na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia. Filety wyjmujemy i zawijamy w folię aluminiową. Wywar przecedzamy.
  • 3. Papryki myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w małą kostkę. Dymki siekamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Żółtka przecieramy, białka siekamy.
  • 4. Sos: resztę oliwy i octu wlewamy do żółtek. Ucieramy na jednolitą masę. Doprawiamy. Dodajemy białka, dymkę i paprykę. Wlewamy 1/2 szkl. wywaru
    i mieszając, zagotowujemy. Rybę polewamy sosem. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy