RYBA W SOSIE KOKOSOWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min

danie z kuchni azjatyckiej, proste i szybki do wykonania

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    4-5 filetów morszczuka
    1 puszka mleka kokosowego
    2 ząbki czosnku
    2 limonki
    1 łodyga trawy cytrynowej
    2 cm imbiru
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka sosu ostrygowego
    2 łyżeczki wiórków kokosowych



Ryba w sosie kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Czosnek kroimy w cienki plasterki. Morszczuka (lub inną rybę w filetach) kroimy w kawałki.
    Kawałki ryby skrapiamy sokiem z 1 limonki i dodajemy plasterki czosnku.
    Mleko kokosowe gotujemy na małym ogniu dodając cukier i sos ostrygowy, a potem sos z limonki drugiej i trawę cytrynową przeciętą na pół oraz imbir starty na tarce o małych oczkach.
    Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, część dodajemy do sosu z mleka kokosowego, a część zostawiamy do dekoracji. Wszystko gotujemy na małym ogniu,aż sos trochę zgęstnieje.
    Rybę smażymy i dodajemy do sosu lub też można ją ugotować dodając do sosu z mleczka kokosowego. Ja wolę rybę usmażyć oddzielnie, a dopiero na końcu połączyć z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy