Ryba w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Moje wariacje z rybami:)

Składniki:

  • 80 dag filetu z dorsza,
    2 cebule,
    3 łyżki mąki,
    sól, pieprz,
    olej do smażenia,
    łyżka przecieru pomidorowego,
    łyżka pikantnego ketchupu,
    szkl. bulionu warzywnego (najlepiej domowego!),
    2 zmielone kulki ziela angielskiego,
    liść laurowy,
    szczypta ostrej papryki,
    łyżka posiekanej natki pietruszki,
    5 dag startego żółtego sera.

Ryba w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyć, podzielić na porcje, posolić. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto na oleju. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • 2. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć, zalać bulionem. Dodać przecier, ketchup, listek laurowy, paprykę, ziele. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Sosem zalać rybę. Posypać serem i piec ok. 15 min w temp. 180st. Przed podaniem posypać natką.

Porady

Ryby można nie zapiekać i podawać jako zimną przystawkę.

Komentarze

Podobne przepisy