Z serii „tanie, proste i smaczne”. Osobiście nie lubię łączenia owoców z mięsem/rybą, ale ta wersja jest dla mnie obłędna. Moi domownicy również są zauroczeni tym daniem…Danie to podajemy na zimno jako przystawkę lub na gorąco.
45 min
Składniki:
1 kg filetów rybnych (ja wybrałam dorsza, ale sami wybierzcie rybkę, którą lubicie najbardziej)
mleko
sok z cytryny – kilka kropki
sól, pieprz
2 jajka
1 szkl. mąki
olej
1 kg cebuli
2-3 łyżki oleju
1 puszka ananasa
1 łyżeczka chilli
sól, pieprz
4-5 łyżek ketchupu (pikantny lub łagodny)
Ryba w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki, moczymy w mleku przez ok. 30 minut. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka rozkłócamy w solą i pieprzem, obtaczamy w nich rybę, potem w mącę i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano.Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
2.Cebulę kroimy w pół-talarki, podsmażamy na oleju. Kiedy cebula zmięknie dodajemy odsączonego z syropu i pokrojonego w kostkę ananasa. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Dusimy do momentu wyparowania nadmiaru wody. Na koniec dodajemy ketchup i dokładnie mieszamy.
3.W dowolnym naczyniu układamy warstwami naprzemiennie sos słodko-kwaśny z rybą. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Danie podajemy na zimno jako przystawkę lub na gorąco.
Komentarze