Ryba w sosie słodko-kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Z serii „tanie, proste i smaczne”. Osobiście nie lubię łączenia owoców z mięsem/rybą, ale ta wersja jest dla mnie obłędna. Moi domownicy również są zauroczeni tym daniem…Danie to podajemy na zimno jako przystawkę lub na gorąco.

  • 45 min

Składniki:


  • 1 kg filetów rybnych (ja wybrałam dorsza, ale sami wybierzcie rybkę, którą lubicie najbardziej)
    mleko
    sok z cytryny – kilka kropki
    sól, pieprz
    2 jajka
    1 szkl. mąki
    olej

    1 kg cebuli
    2-3 łyżki oleju
    1 puszka ananasa
    1 łyżeczka chilli
    sól, pieprz
    4-5 łyżek ketchupu (pikantny lub łagodny)

Ryba w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki, moczymy w mleku przez ok. 30 minut. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka rozkłócamy w solą i pieprzem, obtaczamy w nich rybę, potem w mącę i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano.Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
  • 2. Cebulę kroimy w pół-talarki, podsmażamy na oleju. Kiedy cebula zmięknie dodajemy odsączonego z syropu i pokrojonego w kostkę ananasa. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Dusimy do momentu wyparowania nadmiaru wody. Na koniec dodajemy ketchup i dokładnie mieszamy.
  • 3. W dowolnym naczyniu układamy warstwami naprzemiennie sos słodko-kwaśny z rybą. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Danie podajemy na zimno jako przystawkę lub na gorąco.

Komentarze

Podobne przepisy