Ryba w warzywach

0 (0 ocen)

  • 45 min

Taką rybę przygotowuję nie tylko na święta.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 kg filetu z dorsza lub morszczuka
    1 słoik ogórków konserwowych
    1 słoik marynowanej papryki
    2 duże cebule
    sok z cytryny

    Ciasto do ryby:
    2 szklanki pszennej mąki
    1 jajko
    1 łyżka wegety
    1 szklanka wody

    Sos:
    2 szklanki wody
    4 łyżki cukru
    4 łyżki octu
    1 szklanka oleju
    1 łyżeczka soli
    1 mała puszka koncentratu pomidorowego (ok.70g)
    4 łyżki pikantnego keczupu

Ryba w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba w warzywach 1. Rybę kroimy na niewielkie kawałki i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Mąkę , jajka, wegetę i wodę łączymy ze sobą. Kawałki ryby zanurzamy w przygotowanym cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • Ryba w warzywach 2. Ogórki, marynowaną paprykę i cebule kroimy w kostkę. Następnie razem mieszamy. Układamy warstwami: warzywa i kawałki ryby. Na wierzchu rozkładamy warzywa.
  • Ryba w warzywach 3. Przygotowujemy sos: wodę gotujemy z octem, cukrem, solą, olejem, koncentratem i keczupem. Przygotowanym, gorącym sosem zalewamy rybę z warzywami. Gdy zalewa przestygnie i się wchłonie, schładzamy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy