Ryba z łuską ziemniaczną

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ryba w takiej wersji zachęca dzieci do jedzenia

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag dowolnej ryby np. sola,
    6 ziemniaków,
    2 jajka,
    łyżeczka przyprawy do ryb,
    maka do obtoczenia,
    bułka tarta,
    sól i pieprz,
    olej do smażenia.

Ryba z łuską ziemniaczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i gotować w osolonym wrzątku około 15 minut, ostudzić i pokroić w cienkie plastry. Rybę posypać solą i pieprzem. Jajka roztrzepać widelcem, dodać przyprawę do ryb i dokładnie wymieszać. Rybę panierować najpierw w mące, w jajku i obtoczyć jedną stronę w bułce tartej. Po drugiej stronie ułożyć plastry ziemniaków namoczone w jajku. Następnie piec na rozgrzanym oleju najpierw tę stronę z bułką tartą, przekręcić na druga stronę i dalej piec na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy