Ryba z pomidorowym pesto

0 (0 ocen)

Ryby są bardzo zdrowe, warto wpleść je na stałe do naszego obiadowego menu.

Składniki:

  • 1 duży filet z pstrąga łososiowego
    1/2 cytryny
    10 suszonych pomidorów z oleju
    10 orzechów, u mnie nerkowca
    5 listków świeżej bazylii
    1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
    szczypta soli
    szczypta pieprzu

Ryba z pomidorowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Skórką, solą i pieprzem nacieramy przekrojony wzdłuż na pół filet, wyciskamy na niego sok z cytryny. Odstawiamy na 20 minut.
  • 2. Pomidory, orzechy, bazylię, czosnek, sól i pieprz przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki pomidorów powinny mieć wielkość ziarenek cukru.
  • 3. Powstałym pesto nacieramy rybę.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.

Komentarze

Podobne przepisy