Ryby są bardzo zdrowe, warto wpleść je na stałe do naszego obiadowego menu.
Składniki:
1 duży filet z pstrąga łososiowego
1/2 cytryny
10 suszonych pomidorów z oleju
10 orzechów, u mnie nerkowca
5 listków świeżej bazylii
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
szczypta soli
szczypta pieprzu
Ryba z pomidorowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Skórką, solą i pieprzem nacieramy przekrojony wzdłuż na pół filet, wyciskamy na niego sok z cytryny. Odstawiamy na 20 minut.
2.Pomidory, orzechy, bazylię, czosnek, sól i pieprz przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki pomidorów powinny mieć wielkość ziarenek cukru.
3.Powstałym pesto nacieramy rybę.
4.Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
Komentarze