Proponuję rybne curry, warzywne, z ryżem, z nutą pomarańczy w mleczku kokosowym. Doskonałe, wszystkim dziś smakowało. Polecam na obiad, na święta, karnawał.
40 min
Składniki:
500 g ryby miruny
sól, pieprz, papryka czerwona
150 g ryżu białego
2 marchewki
cebula
3 ząbki czosnku
300 g pieczarek
oliwa z oliwek
przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, przyprawa curry
puszka mleczka kokosowego
2 plasterki pomarańczy
1.Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w słupki, pieczarki i czosnek w plasterki i smażyć na oliwie z oliwek do miękkości.
Dodać ryż ugotowany w osolonej wodzie, podlać mleczkiem kokosowym, dodać przyprawy.
Na wierzchu położyć filety z ryby np. miruny. Posolić i posypać papryką czerwoną.
Przykryć i dusić do miękkości ryby. Zetrzeć skórkę z pomarańczy na rybę.
Udekorować plasterkami pomarańczy gotową potrawę na półmisku.
Komentarze