Rybne kotleciki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne,delikatne i bardzo mięciutkie kotleciki,z delikatną nutką ziół.Możemy je podać z ziemniakami i ulubioną surówką.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg filetów mintaja (mogą być mrożone )
    1 jajko
    sól ziołowa do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    przyprawa do ryb
    bułka tarta
    1 bułka namoczona i odciśnięta
    olej do smażenia

Rybne kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety oczyścić,umyć i dokładnie osuszyć (mrożone rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody ) .
    Następnie zmielić razem z odciśniętą bułką w maszynce.
  • 2. Do zmielonej ryby wbić jajko i przyprawić do smaku solą ziołową ,pieprzem ziołowym i przyprawą do ryb,masę dokładnie wymieszać.Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać do niej trochę bułki tartej.
  • 3. Z przygotowanej masy formować niewielkie okrągłe kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
  • 4. Przygotowane kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do miękkości i zrumienienia przez około 15 -20 minut.Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
    Z przepisu wychodzi 8 sztuk.

Porady

Z przepisu wychodzi 8 sztuk.

Komentarze

Podobne przepisy