Rybne pulpety z karmelizowaną cebulą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Co zrobić gdy kupimy zbyt dużo wędzonej ryby ? Może takie pulpeciki.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g wędzonego dorsza
    200 g ugotowanych ziemniaków
    starta skórka z 1/2 cytryny
    łyżka natki pietruszki
    sól
    pieprz
    mąka
    2 jajka
    bułka tarta
    olej do głębokiego smażenia
    szczypta chili
    2 duże czerwone cebule
    oliwa
    1 łyżka brązowego cukru

Rybne pulpety z karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rybne pulpety z karmelizowaną cebulą 1. Oczyszczonego ze skóry i ości dorsza rozdrobniłem, ugotowane ziemniaki przepuściłem przez praskę, wymieszałem razem ze skórką cytryny, posiekana natką , solą, szczyptą chili i pieprzem do smaku. Z masy uformowałem kulki wielkości orzecha włoskiego, panierowałem kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażyłem na złoto na oleju, osaczyłem na papierowych ręcznikach.
    Czerwone cebule pokroiłem w cienki piórka. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy, wrzuciłem cebulę, mieszając od czasu do czasu podsmażyłem ją, aż całkowicie zmiękła i zaczęła brązowieć. Posypałem ją cukrem, skropiłem balsamino, zwiększyłem ogień, smażyłem ok. 10 minut, mieszając aby się nie przypaliła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy