Ryż kakaowy z borówkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Deser ryżowy z kakao i borówkami przygotowany na mleku sojowym, idealny nawet dla wegan

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka sojowego naturalnego
    1 łyżeczka ciemnego kakao
    4 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych
    cukier do smaku – opcjonalnie
    5 dag borówki amerykańskiej
    cukier puder do posypania

Ryż kakaowy z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż kakaowy z borówkami 1. Mleko wymieszałam z łyżeczką kakao, doprowadziłam do wrzenia, wsypałam płatki ryżowe i gotowałam na wolnym ogniu aż masa zaczęła gęstnieć. Posłodziłam do smaku. Odstawiłam do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.
  • Ryż kakaowy z borówkami 2. Miseczkę wyłożyłam folią kanapkową, na jej dnie ułożyłam borówki.
  • Ryż kakaowy z borówkami 3. Na borówki wyłożyłam lekko przestudzoną masę ryżową. Delikatnie przygniotłam i wyrównałam powierzchnię.
  • Ryż kakaowy z borówkami 4. Po chwili położyłam miseczkę na talerzu do góry dnem, zdjęłam miseczkę i folię.
    Wierzch posypałam cukrem pudrem.

Porady

Mleko sojowe można zastąpić krowim.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy