Zestawienie kokosu i ryby może w pierwszej chwili wydać się bardzo dziwne, ale wystarczy spróbować tego dania, żeby przekonać się, że jest to wyjątkowo smaczne połączenie.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- ryż: 15 dekagramów
- dorsz pokrojony na kawałki: 10 dekagramów
- cebula pokrojona w plasterki: 1 sztuka
- pomidory pokrojone w kostkę: 2 sztuki
- olej: 6 łyżek
- kostki rosołowe rozkruszone: 2 sztuki
- sos sojowy: 2 łyżki
- pieprz: 1 szczypta
- ząbki czosnku rozgniecione: 2 sztuki
- mleko kokosowe: 0.75 litra
Ryż kokosowy z dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzanym oleju smażyć plasterki cebuli. Dodać czosnek, pomidory, pieprz oraz kostki rosołowe. Wymieszać, a następnie dodać kawałki dorsza oraz sos sojowy. Wymieszać i smażyć do momentu aż ryba lekko się zezłoci. Dodać ryż oraz mleczko kokosowe. Wymieszać i gotować do miękkości ryżu. Podawać z plasterkami zielonego ogórka lub pomidora.
Komentarze